zondag 28 december 2014

Vloeren erin en sneeuw erop

Tweede kerstdag 2014. De familie komt bij ons eten en voor de eerste gang gaan we uiteraard even bij het huis langs. De dagen voor kerst is er nog gewerkt en zijn de afwerkvloeren gesmeerd. Het hele gezelschap in de toekomstige hal.
Blik in de keuken met erker.
De verdieping met duidelijk zichtbaar de contouren van de badkamer. De plek van de douche is nog niet afgewerkt, dat wordt later direct met de vloertegels op afschot afgewerkt.
Tenslotte de zolder.
Derde kerstdag viel er een pak sneeuw, een dag later zijn we op de bouw gaan kijken. Mooie sfeerfoto en verder héél veel sneeuw en ijs.

woensdag 24 december 2014

Hout tegen de gevel

Kerstvakantie maar op de bouw wordt (nog) doorgewerkt en er is een hoop zichtwerk in uitvoering. Aan de zijgevel zijn de eerste houten delen verschenen. Eén van de leuke accenten  in ons huis worden de houten delen op de verdieping. Hiervoor worden houten delen met een ruw, stoer uiterlijk gebruikt.
Verder is de gootconstructie zichtbaar, daar komt nog een plafond onder. Het pijpje dat uitsteekt wordt een hemelwaterafvoer (regenpijp)
Detailopname van het badkamerkozijn. Onder de houten delen en het kozijn komt nog een rollaag van bakstenen. Deze wordt gemaakt van bakstenen die op hun kant en schuin worden gemetseld net onder het houtwerk.
Werkzaamheden aan de achtergevel, tussen de buren en 'ons'. Rond de afvoer vanuit de goot is een plastic 'sok' geplaatst zodat het regenwater niet vanuit het korte pijpje tegen de gevel waait. Uiteraard komt daar later nog een hemelwaterafvoer onder.
 De gootbekleding is ook al aangebracht. Mooie zinken afwerking met aan de rand een fraaie kraal (ronde afwerking).
En dan is er ook al een start gemaakt met het voegwerk. De voegers zijn bij ons puntje aan de voorgevel begonnen. Geeft weer een ander beeld.
Het kozijn is nog voorzien van plastic beschermfolie en ziet er daardoor wat vreemd vlak uit in het strijklicht van het december middagzonnetje.
De dakpannen zijn ook al gelegd! De rode gloed op de pannen komt door het slijpen van de pannen. Doordat we een aantal dakvlakken hebben die op elkaar aansluiten moeten de pannen op maat geslepen worden. Twee regenbuitjes en het poeder is verdwenen.
Let ook op de mooie kantpannen langs het puntje, de nokvorsten en de eindvorst in de punt van het kapje. Dat soort details maken het voor ons helemaal af.
Blik op het dakvlak aan de zijgevel. Goed zichbaar de nokvorsten op de 'hoek' van het dak met ook weer een speciaal eindstuk.
De pijpjes in het dakvlak zijn voor de CV-ketel, mechanische ventilatie en de standleiding (ontluchting riolering).

woensdag 17 december 2014

Dakpannen

Vandaag zijn de pannen op het dak gehesen. De pannenleggers hadden hun eigen kraantje meegenomen om de pannen op het dak te hijsen.
En de kraan in actie. Links in de folie staan de rijen pannen te wachten om op het dak te komen.
De mannen in actie. De pannen worden in een soort van stalen mand gezet en op het dak weer uitgeladen. In eerste instantie worden ze dan tijdelijk in stapeltjes neergelegd.
Van dichtbij ziet het er dan zo uit. Blik vanuit de dakkapel. Bij de achterburen worden vandaag de afwerkvloeren gesmeerd en daarom staat er een silowagen voor de deur.
De rijtjes pannen aan de zijkant van ons huis.
Verder valt te zien dat op verdiepingshoogte de isolatie en grondhout is aangebracht. Daar gaan binnenkort de zwarte houten delen overheen.
Binnen gebeurt ook een hoop want de afwerkvloeren gaan er nog voor de kerstvakantie in. Alle leidingen die in de vloer komen moeten dus vandaag klaar zijn. In de woonkamer liggen de lussen van de vloerverwarming al. Bij de openslaande deuren liggen de leidingen iets dichter bij elkaar om te voorkomen dat het daar kouder wordt.
En de leidingen in de keuken. Zo te zien krijgen we een verwarmd kookeiland.

zondag 14 december 2014

Puntjes gemetseld

Afgelopen week zijn de puntjes aan de voorgevel van zowel ons als de buren opgemetseld. Ziet er weer heel anders uit dan alleen met isolatie. De aftimmering van de goten en de rand langs de puntjes is ook aangebracht. Metselwerk aan de voorzijde is daarmee klaar.

We hebben ook een sloot voor de deur....
Voor het aanbrengen van de nutsvoorzieningen zijn sleuven gegraven en als je die lang genoeg open laat lopen ze vanzelf vol met water.
Op de bouw liggen ook al de houten delen die tegen de gevel aangebracht gaan worden. Als het goed is komende week al.
Blik in de goot vanuit de dakkapel.
Op de verdieping zijn de voorbereidingen voor het leggen van de afwerkvloer weer een stap verder. De contouren van de badkamer zijn aangebracht zodat de vloerenlegger daar tegenaan kan werken.
De begane grond wordt als werkplaats gebruikt.

woensdag 10 december 2014

Dakpannen op het werk

Vanochtend stonden de dakpannen op het werk. Mooie grote donkere pannen, keramische uiteraard.
De metselaar heeft gisteren aan de zijgevel van de berging enkele proefstukken voor het voegwerk opgezet. Van links naar rechts middengrijs, lichtgrijs en donkergrijs.

De kabeltrekkers hebben opeens de gang erin en lopen met veel mensen op het Amaliaplantsoen. Het graven van een sleuf voor gas- en elektraleidingen is inmiddels tot onze voortuin gevorderd.

zondag 7 december 2014

Start met de installatie

Nu het casco staat, de buitenkozijnen er allemaal in zitten en het metselwerk ook al behoorlijk opschiet komt de aandacht meer aan de binnenzijde van de woning te liggen. Afgelopen week is een start gemaakt met de aanleg van CV- en overige leidingen.
Op deze foto is de plek van de badkamer al goed herkenbaar. De blauwe leidingen zijn van de vloerverwarming. De grote afgedopte afvoer op de voorgrond wordt een toilet.
Blik op de toekomstige slaapkamers aan de achtergevel. De rode en blauwe leidingen zijn de aan- en afvoer voor de radiatoren. De grijze leiding op de voorgrond is de afvoer vanuit de wasruimte.
Op zolder is afgelopen week ook het nodige gebeurt. De knieschotten zijn geplaatst, de vloer is opgeruimd en geveegd, er zijn CV_leidingen verschenen en de kap is verstevigd met houten balken. De ruimte lijkt nu nóg groter en biedt echt een zee aan ruimte.

De leidingen op de verdieping moeten natuurlijk ergens naar toe en voor een groot deel is dat naar de meterkast op de begane grond.
Aan de onderzijde ziet dat er dan zo uit.
In de woonkamer komen ook de nodige stopcontacten en aansluitingen voor TV en telefoon.
Het metselwerk vordert gestaag. De erker is inmiddels gemetseld, alleen de laag onder de kozijnen moet nog gemaakt worden.
Nog een blik op de voorgevel. Het steiger is nog iets hoger opgetrokken om het topje van de voorgevel te kunnen metselen. Voor de kerst gaan de dakpannen er nog nog, de goten eraan en het steiger weg.

woensdag 3 december 2014

Elektra in zicht


Er wordt weer gegraven op het Amaliaplantsoen. Ter hoogte van het toekomstige trottoir is een sleuf gegraven voor gas, water, kabel en telefoon. Na drie maanden bouwen komt een (bouw)aansluiting in zicht.
Voor de verandering een blik op de kant van de buren. Metselwerk van hun aanbouw is op hoogte.
En de achtergevel met onze berging. Het metselwerk van de achtergevel is al op hoogte. Boven het metselwerk komen houten delen met een wat ruw uiterlijk en in een zwarte kleur.
 Onze berging is ook op hoogte  Aan de betonbalk onder de muur zit een rand zodat de buren daar makkelijker aan kunnen bouwen. Op termijn komt de berging van de buren tegen die van ons aan te staan.
Fraai detail in het metselwerk. Boven het keukenkozijn is een rollaag aangebracht.
Rond het dak zijn de goten getimmerd. Er komt uiteraard nog een bodem onder maar het geeft een beeld hoe breed het overstek wordt,

woensdag 26 november 2014

Rondje steiger

Woensdag en dus gelegenheid om de bouw op te lopen. Vandaag een rondje over de steiger gemaakt.
Hier een blik op het erker kozijn van de keuken. De witte stalen profielen zijn lateien, daar komt het metselwerk op te staan. Het grijze staalwerk zit er met name om de vloer en het kozijn te dragen.
Zijgevel aanzicht met de kopzijde van de kanaalplaatvloer van de verdieping. Links en rechts kozijnen van de begane grond en in het midden de isolatie van de spouwmuur. De bovenzijde van het metselwerk is tijdelijk afgedekt met een strook plastic.
Hoek van voor- en zijgevel.
Het huis krijgt flinke overstekken, zelfs nog iets groter dan al op deze foto omdat de goot er nog aan komt.
Blik langs de zijgevel. Op het steiger staan al bouwmaterialen voor de opbouw van de zijgevel met houten delen.
Nog even een totaaloverzicht van onze kant van het huis. De garage is inmiddels voor de helft opgemetseld. De achtergevel, niet op foto te zien, is al tot de bovenkant van de openslaande deuren gevorderd.

zaterdag 22 november 2014

De binnenkant

De oplevering duur nog een aantal maanden maar  het is wel handig vóór die tijd  al een aantal zaken te regelen of te bestellen zoals keuken, vloerbedekking en gordijnen.
Vanochtend op bezoek bij de keukenboer. Indeling en apparatuur hadden we al gekozen maar kleuren nog niet.
Dit is het geworden. Links onder de linoleumvloer (Rosemary Green), daarnaast het keukenblad (wit/grijs gespikkeld composiet). Hoge kasten (licht eiken) en overige kasten (wit)
Daarna langs bij de gordijnenboer. Hier wat stalen. Je kunt ook té veel keuze hebben....
Gelukkig sturen we strak op budget en dan valt direct al 80% af. Uit deze kleuren kiezen we de gordijnen voor de slaapkamers. Voor de grote slaapkamer en de logeerkamer wordt het een ietwat beige kleur, cappuccino volgens de fabrikant. Derde van recht.
En de andere zijde van de kleurenstaal. Olivia mag voor haar eigen kamer de kleur van de gordijnen kiezen en het is geworden......... lichtblauw. Volgens ons is het smurfenblauw maar daar denkt ze zelf anders over....



Slagvaardig weekend geweest. Keukenkleuren, vloerafwerkingen en gordijnen uitgekozen. Betekend eigenlijk dat alle keuzes nu zijn gemaakt. Rustgevende gedachte....

vrijdag 21 november 2014

De eerste steen (de officiële dan...)

Vanmiddag was het zover. Omdat wij, uiteraard met de buren en de achterburen, de eerste bouwers op het Amaliaplantsoen zijn wilde de gemeente Barendrecht daar graag wat extra aandacht aan besteden. Een symbolische eerste steen als start van de bouw van de wijk (het wijkje) Amaliaplantsoen. Dus kwamen op vrijdagmiddag 21 november de wethouder, de lokale pers en enkele betrokkenen naar het Amaliaplantsoen.

Links wethouder financiën en grondzaken Lennart van der Linden. Rechts onze aannemer Jelle van Houwelingen.
Onder toeziend oog van de metselaar legt de wethouder een dot specie op de muur.
Dat is hem dan. De eerste steen.
En een foto met ons erbij.









(bron van deze foto: weekblad Het Zuiden)